1. TURKIET

Fakta om Turkiet:

  • Språk: Turkiska
  • Invånare: 85 000 000
  • Yta: 784 000 km^2
  • Valuta: Lira
  • Huvudstad: Ankara

Turkiet är ett land som ligger både i sydöstra Europa och västra Asien, med Bosporen som den naturliga gränsen mellan de två kontinenterna. Landet gränsar till åtta länder: Grekland och Bulgarien i väst, Georgien i nordost, Armenien, Azerbajdzjan och Iran i öst, samt Irak och Syrien i sydost. Även om Ankara är huvudstaden så är Istanbul den mest kända staden. Landet har en rik historia och kulturarv, påverkat av både det bysantinska och osmanska riket. Turkiet är idag en republik och en viktig aktör europeisk och asiatisk politik, och är medlem i olika internationella organisationer som NATO och G20.

NEDAN FINNS DET VIDEON FRÅN TURKIET

Ett av de mest välbesökta platserna i närheten av Kulu – Konya:
Tuz Gölü är en uttorkad saltsjö där man utvinner stora delar av landets saltbehov. Många reser dit för att se på flamingon, men det är också många som reser dit för att använda salten i läkande syfte för diverse hudåkommor. I denna video så besöker vi även en torg i Kulu och visar hur begravningsplatsen ser ut. Det finns två stora moskéer i Kulu, du får också en snabb titt i dessa moskéer. Kulu ligger i staden Konya. Väldigt många personer med bakgrund i Turkiet som lever i Sverige har sina rötter i Kulu.
Missa inte denna plats i Konya:
Mevlana är ett museum och även ett mosoleum. Besöker du Konya så måste du ta dig till Mevlana som är ett av de viktigaste och kanske även den viktigaste personen inom sufismen, Islam. Med sina filosofiska resoneranden och allomfamnande inställning bjuder Melana in alla till Konya. I denna avsnitt så besöker vi Konya och Mevlana.
Semester i Alanya (”Modern Saraylar” – Halal hotel):
Ett femstjärnigt hotell, med muslimskt koncept dvs tillgång till separata badmöjligheter, föreläsning, dans, musik och riktigt god turkisk mat. Allt detta i hotellet ”Modern Saraylar”. I denna Vlog får du följa med mig under de tre dagar som jag har spenderat i Alanya.
Fjärilshuset i Konya – Bland de största i Världen:
En mix av videoklipp från min hemstad Konya och Kulu. Tidigare har jag gjort flera videon från just Kulu. I denna video så besöker vi fjärilshuset som finns i Konya. Vi spenderar en del tid i Kulu och jag gör en snabb resa till huvudstaden Ankara, där jag återigen försöker konvertera mina betyg för att kunna ta ut ett turkisk apotekar legitimation.
Kuppförsöket i Turkiet 15:e Juli 2016 (Museum i Ankara – Varning starka bilder):
15:e Juli 2016 inträffade ett kuppförsök i Turkiet när en grupp inom militären ville ta över makten. Organisationen Gülen pekades ut som de skyldiga. Fortfarande är detta ett väldigt aktuellt ämne eftersom organisationen inte erkänt sin inblandning i detta och många personer i Turkiet behövt lämna sitt land och blivit utpekade. När jag var i Ankara så besökte jag ett museum för detta. Det är en väldigt påkostad museum med storbildsskärmar och 3D figurer. Videon ger en kort inblick i vad som inträffade den dagen. Varning för något starka bilder för den känsliga tittaren.
Ankara – Turkiets huvudstad del 4:
Min sista dag i Ankara äter vi turkisk cigköfte och dürüm. Vi besöker också bild och skulpturmuseet. Inför hemresan köper jag också lite nötter. Tycker du om mat så kommer du nog gilla denna video, det bjuds på riktig turkisk te och jag visar hur hotellfruskosten ser ut. Vi avslutar med en trevlig efterrätt makarones med chokladtårta i en lyxig caféteria. Detta är den fjärde delen av Ankara
Ankara – Turkiets huvudstad del 3:
I denna avsnitt fortsätter vår resa i Ankara. Vi besöker den första riksdagen i Turkiet som numera används som ett museum. Därefter så tar vi en promenad till ytterligare ett museum, inbördeskrigsmuseum. Efter andra världskriget så pågick det ett inbördeskrig i landet och nationen Turkiet pågick krig i flera håll för att hålla nationen samman. Till slut så besöker vi en antik plats där man samlat ihop antika stenar och skrifter. På denna plats fanns också ett romerskt bad. Detta är den tredje delen av Ankara
Ankara – Turkiets huvudstad del 2:
Detta är en fortsättning till den första videon i Ankara. I denna video så besöker vi utställningen ”Sut ve Gol” vilket kan översättas till ”Skott & Mål”. Mitt emot utställningen fast i en annan byggnad ligger nog den finaste bibliotek som jag någonsin har sett. Där bjuder man även varje dag på soppa och bulle. En välbesökt plats. Sen går vi förbi Presidentpalatset som också ligger där i området ”Bestepe”.
Ankara – Turkiets huvudstad del 1:
Kort resa till Ankara, Turkiet. I denna avsnitt så påbörjar jag min resa från Stockholm till Ankara. Vi äter mat i ANKAmall och jag visar runt i hotellet jag övernattar i. Den första dagen besöker jag Anitkabir, där fanns det även en utställning med målningar på Ataturk och kungar/prinser/statsministrar från olika länder däribland även Sveriges prins. Efter det besökte jag Bestepe-området, där finns bland annat Nationalmoskén. Det kommer upp flera avsnitt av Ankara, detta är den första delen.
1:3 Turkiet – Kulu – De flesta turkar i Sverige kommer härifrån:
Låt oss markera ”Turkiet” som första land att besöka i en vilja om att besöka så många länder som möjligt. Turkietresan kommer delas in i tre avsnitt. Den tredje avsnitten är från byn Kulu som litter i staden Konya. Det är denna lilla by som de flesta turkar i Sverige kommer ifrån. Som en gång i tiden även tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt besökte. Där väldigt många butiker och platser är döpta efter svenska namn som ”Olof Palme Parken” och mycket mer. I denna video ser vi svenska valaffischer på gator. Vi pratar lite politik. Får möjlighet att ta oss i den nybyggda moskéns minaret. Testar flera mat och efterrätt. Har du inte smakat på kall baklava med choklad någon gång lär du göra det efter denna video. Hoppas att ni gillar videon 🙂 Gilla gärna videon, kommentera gärna. Har du redan inte prenumererat till kanalen gör det. Ju fler som stöttar och följer min resa, desto roligare är det att ladda upp videon.
1:2 Turkiet – Konya – Profiterole i Turkiet:
Låt oss markera ”Turkiet” som första land att besöka i en vilja om att besöka så många länder som möjligt. Turkietresan kommer delas in i tre avsnitt. Den andra avsnitten är från staden Konya som också är min hemstad och Turkiets största stad till yta. I denna avsnitt smakar vi på profiterole för första gången. Vi ser också lite hur man bor i Turkiet och hur vardagen kan se ut. Företaget Torku som har sina rötter i staden ger tillbaka och föredömligt planterar och tar hand om träd på många håll i staden. Gilla gärna videon, kommentera gärna. Har du redan inte prenumererat till kanalen gör det. Ju fler som stöttar och följer min resa, desto roligare är det att ladda upp videon. I skrivande stund 150 prenumeranter. Vi får väl se om vi kan få 151 följare med denna video.
1:1 Turkiet – Izmir – Halal livsmedel och närodlade frukt:
Låt oss markera ”Turkiet” som första land att besöka i en vilja om att besöka så många länder som möjligt. Turkietresan kommer delas in i tre avsnitt. Den första avsnitten är ifrån staden ”Izmir”, som ligger väster om Turkiet, närmast egeiska havet. Izmir är Turkiet tredje största stad efter Istanbul och Ankara. Det bor ca 3,8 miljoner invånare. I denna avsnitt besöker vi torghandel för att köpa frukt och grönsaker. Vi äter också fiskburgare precis vid havet. Du får också se hur det ser ut inne i en köpcenter och livsmedelsbutik. Gilla gärna videon, kommentera gärna. Har du redan inte prenumererat till kanalen gör det. Ju fler som stöttar och följer min resa, desto roligare är det att ladda upp videon. I skrivande stund 149 prenumeranter. Vi får väl se om vi kan få 150 följare med denna video.
Avrupadaki Turk gencleri kendi kultur ve tarihiyle bulusuyor – Bölgesel oyun:
Avrupadaki Turk gencleri kendi kultur ve tarihiyle bulusuyor – 3 Bölum:
2011 Yilinda Duzenlenen projede acilis konusmasini. Genclik ve spor genelmudurlugu idaresi baskani Adnan Gül. Konusmadan sadece kisa bir bölüm.
Avrupadaki Turk gencleri kendi kultur ve tarihiyle bulusuyor – 2 Bölum:
2011 Yilinda Duzenlenen projede acilis konusmasini. Genclik ve spor genelmudurlugu idaresi baskani Adnan Gül. Konusmadan sadece kisa bir bölüm.
Avrupadaki Turk gencleri kendi kultur ve tarihiyle bulusuyor – 1 Bölum:
2011 Yilinda Duzenlenen projede acilis konusmasini. Genclik ve spor genelmudurlugu idaresi baskani Adnan Gül. Konusmadan sadece kisa bir bölüm.
Avrupadaki turk gencleri kendi kulturu ve tarihiyle bulusuyor:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait