7. ESTLAND

Fakta om Estland:

  • Språk: Estniska
  • Invånare: 1 400 000
  • Yta: 45 350 km^2
  • Valuta: Euro
  • Huvudstad: Tallinn

Estland är ett land i norra Europa, beläget vis östersjöns östra kust och gränsande till Lettland och Ryssland. Huvudstaden Tallinn är en historisk stad med välbevarad medeltida arkitektur. Estland är känt för sin teknologiska utveckling och var ett av de första länderna i världen att införa e-röstning och digitala medborgartjänster. Landet blev självständigt från sovjetunionen, 1991 och är idag medlem i EU, NATO och eurozonen. Estnisk kultur har starka band till både nordiska och baltiska traditioner, och landet har en rik folksångstradition och natur med många skogar och sjöar.

NEDAN FINNS DET VIDEON FRÅN ESTLAND

7:7 Estland – Tallinns högsta punkt och hemresa:
Ska man åka till Tallinn så ska man vara inställd på att det är väldigt många trappor som man får gå i och det är väldigt fysiskt krävande. I denna video så tar jag mig upp till ett av Tallinns högsta punkt och kollar ut över staden. Jag åker även hem under denna avsnitt och typiskt även denna gång händer något som inte får hända och planet blir försenad, men som tur inte så mycket.
7:6 Estland – KGB fängelset i Estland och medeltidsveckan:
KGB fängelset som har varit i bruk är nu öppen som museeum och man kan besöka och se hur det såg ut. När jag var i Tallinn så sammanträffade också medeltidsveckan. Det var väldigt många uppträdanden och aktiviteter i stan. Jag besöker även ett naturhistoriskmuseeum, som nog för mig var ett av de museeum som jag inte skulle besöka igen.
7:5 Estland – Skyddsrum som finns i Tallinn och fina byggnader
Ett av de finaste kyrkorna till arkitektur finns nog i Tallinn. Staden har varit under krig i många år, vilket har gjort att man har byggt underjordiska grottor. Här har man både tagit skydd men också behövt leva ett liv. Vi besöker också maria kyrkan och den historiamuseet.
7:4 Estland – Ser på fotbolls-EM i Tallinn när Turkiet spelar:
I denna video så kollar vi på fotbolls EM 2024 när Turkiet spelar mot Holland i kvartsfinalen. Jag åker till en turkisk restaurang i Tallinn och äter turkisk mat. Tallinn är ett historiskt plats, och i denna video så besöker jag ett par av muren och tornen som finns för att skydda den historiska staden. Vi besöker också ett museeum för vetenskap och medicin. Även detta gratis när man har Tallinnkortet.
7:3 Estland – Klocka från medeltiden i Tallinn:
Tallinn är en välbevarad stad från medeltiden. Det finns väldigt många kyrkor, ett av dem finns det en klocka på utsidan. Under min resa infaller också medeltidsveckan med väldigt många uppträdanden och försäljning. Jag testar också att äta falafel på ett ställe vid hamnen. Jag besöker också ett av de kända caféerna. Jag går också till utomhus museeum i Tallinn.
7:2 Estland – Zoo – Dessa djur har du nog aldrig sett förut:
Denna video åker jag till Zoo som ligger väldigt centralt i Tallinn. Det finns väldigt många olika djur, framförallt sådant man inte är van att se från djurparkerna i Sverige. Det är nästan tomt när jag kommer dit och väldigt många platser som skulle vara avgiftsbelagt i Sverige ingår däremot i entré avgiften i Tallinn. Även under denna resa köper jag Tallinnkortet vilket ger dig gratis entré till väldigt många platser och även kollektiv trafik.
7:1 Estland – Reser till Estland – Tallinn:
I denna video så åker jag till mitt sjunde land som blir Estland, Tallinn. Estland är ett land med stora delar i Tallinn som är Unesco-märkt. Det beror på dess medeltidahistoria där man har lyckats bevara väldigt mycket. Jag påbörjar min reda denna gång från Arlanda och åker med Ryanair. Jag checkar in på hotellet Humala och tar mig därifrån till ett närliggande livsmedelsbutik där jag testar Estnisk glass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait