3. POLEN

Fakta om Polen:

  • Språk: Polska
  • Invånare: 37 000 000
  • Yta: 322 500 km^2
  • Valuta: Zloty
  • Huvudstad: Warszawa

Polen är ett land i centraleuropa.Landet gränsar till Tyskland i väster, Tjeckien och Slovakien i söder, Ukraina och Belarus i öster samt Litauen, Ryssland och Östersjön i norr. Polen har en lång och komplex historia, präglad av krig, delningar och ockupationer, särskilt under 1700- och 1800-talen samt under andra världskriget. Landet blev en kommunistisk stat efter kriget men återfick sin självständighet och demokrati efter kommunismens fall 1989.
Polen är medlem i Europeiska unionen (EU) sedan 004 och även medlem i NATO. Landets ekonomi har vuxit stadigt och är en av de största i regionen, med starka industrier inom tillverkning, jordbruk och teknik.

NEDAN FINNS DET VIDEON FRÅN POLEN

3:4 Polen – Gdansk – Ytterligare en lyxrestaurang i Gdansk och hemresa till Stockholm:
Sista avsnitt från Polen som blev min tredje land att besöka. I denna video så går vi till en mexikansk restaurang som heter Pueblo. Vi äter varsin vegetarisk burrito eller fajitas. Efter maten köper vi souvenirer och går runt i de kända gågatorna med de vackra färgerna på husen. Sen börjar tyvärr resan leda mot sitt slut och vi åker tillbaka till Stockholm tidig morgon dagen efter. Men även i denna avsnitt hinner vi ta ytterligare en kebab.
3:3 Polen – Gdansk – Finaste stranden (Sopot), Krigets spår i Westerplatte & 2:a världskrigsmuséet:
I denna avsnitt så besöker vi viktiga platser i Gdansk. Westerplatte har blivit ett symbol för Polens motståndskraft och deras självständighet. Andra världskrigsmuseét däremot är mer modernt och nyöppnad. Här kan man se kriget ur Polens synvinkel. I Gdansk finns också en väldigt fin strand, stranden ligger i Sopot och är väldigt fin. Alla lyxhotell och väldigt många turister befinner sig här. Vill du hitta till en bra strand men inte åka långt så är Gdansk, Sopot rätt plats för dig.
3:2 Polen – Gdansk – Dumpling är nog bland det godaste jag har ätit i Polen:
Avsnitt 2 besöker vi den mest omtalade restaurangen där det blir väldigt långa köer, nämligen pierogarnia Mandu, här kan man välja mellan flera maträtter. Men deras dumplings är nog helt underbart och det är väl detta som gör stället så speciellt också. Vi tar in på ett litet hotell, inte den bästa men tillräckligt bra ändå. På eftermiddagen tar vi en promenad till Fukafe och smakar på deras underbara bakelser. Vi passar också på att gå till en liten livsmedelsbutik och handlar lite gott. Missa inte denna avsnitt om du tycker om att se matvideon. På kvällen blir vi hungriga och avslutar med en kebab. Är du nyfiken på hur en kebab ser ut i Polen så får du en liten glimt av detta också 🙂
3:1 Polen – Gdansk – Oliwski Park & Katedral Oliwska. Som en sagovärld i Polen:
Tredje land i min resa genomförs till Polen, till den historiska kuststaden Gdansk. Det är en liten men ändå en viktig stad på många olika sätt, inte minst när det gäller dess strategiska placering. I denna video så åker jag med min vän från Skavsta flygplats, Stockholm. Såväl framme i Gdansk tar vi oss till sagovärlden Olivskipark och även besöker den katolska gamla kyrkan i närheten. Detta är första delen av min resa till Polen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait